När jag var liten fanns det bara pizza. Du beställde från den pizzeria som var nära dig och de gjorde din pizza i en ugn. Det fanns sannerligen inte dessa fisförnäma pizzerior som har fler alternativ än en ostbutik. Vedeldade, tegelugn, hantverksmässiga , gör-det-själv – det är tillräckligt för att du ska börja längta efter enklare tider.
Men det finns ett oortodoxt sätt att göra pizza på som jag erkänna att jag har börjat gilla. Det är att göra pizza på din grill.
Jag antar att jag först motsatte mig det eftersom det verkade omanligt att starta grillen för något mindre än en stor bit nötkött eller korv. Men vad jag upptäckte är att inte bara grillen hjälpte mig att göra den bästa pizzan i mitt liv, det går också snabbare än ugnen och det värmer inte upp köket (en viktig punkt nu när vädret är varmt och skönt). Som en bonus kan du göra en himla massa pizzor på en timme för nästa fest.
Steg 1: Gör degen
Vi börjar med degen. Du kan köpa färdig deg på i stort sett vilken mataffär som helst eller så kan du göra din egen. Här är ett gott recept på pizzadeg som du kan testa. Annars flödar internet över av diverse recept.
Steg 2: Förbered fyllningen
Till skillnad från vanlig pizza, där man lägger ihop allt och sedan tillagar den, är nyckeln till att grilla din pizza att lägga på fyllningen medan pizzan grillas. För att kunna göra detta, måste du förbereda alla dina ingredienser i förväg (riva ost, hacka grönsaker och/eller tillaga några korvar eller köttfärs) och har dem till nära hands vid grillen. Du behöver också olja för degen (olivolja fungerar bra) i en kopp med en borste.
Ordna påläggen på en tallrik och ha både en sked till hands för pizzasåsen. Jag gillar också att ha mina ingredienser vid rumstemperatur så att de tillagas jämnt och tar kortare tid.
Steg 3: Forma degen
När degen är klar så rullar du ut med en brödkavel eller med händerna. Jag föredrar att göra en oval snarare än en perfekt cirkel. Det passar min grill bättre, som är mycket bredare än den är djup, och det gör att jag kan skära mer hanterbara bitar av pizzan för att äta (och spara om det blir rester).
Steg 4: Värm grillen
Jag brukar värma grillen till ungefär 200 grader.
Steg 5: Tillaga pizzabotten
Det finns flera skolor om vad en pizza bör sitta på. Pizzastenar har blivit populära, och du kan nu köpa pizzatallrikar i metall i någon livsmedels- eller husgerådsbutik. Om du verkligen inte vill vara alltför lyxig, kan du även använda aluminiumfolie (men pass opp, grillens eld kommer att blåsa bort folien om du inte tynger ner den omedelbart).
Min metod? Jag lägger degen direkt på grillgallret. Förutsatt att gallret är rent så finns det ingen anledning till varför du inte kan låta elden röra vid din pizza för en krispig smak.
Borsta ena sidan av degen med olja, placera den oljade sidan nedåt på grillen och se till att ändarna inte slokar nedåt mot elden.
Lägg på locket och grilla den i två minuter eller lämna locket av och grilla i tre minuter. Strax innan tiden är slut, olja ovansidan men vara försiktig med att inte spilla olja. Elden kommer att blossa upp om det händer! Vänd på den med en tång och nu är den redo att bli en riktig pizza!
Steg 6: Lägg på fyllningen
Sprid ut tomatsåsen på pizzan, strö över osten, och lägg på dina pålägg. Ta inte för mycket, eller så det kommer inte att bra tillagat. Lägg på locket och grilla ditt mästerverk i ytterligare tre till fem minuter.
Steg 7: Skär upp & servera
Du vet din pizza är klar när osten har smält och kanterna är bruna och krispiga . Ta bort din pizza från värmen och låt den svalna lite. Skär den som du vill och servera!
Processen är så smärtfri och snabb att du omedelbart kan laga en till (jag byter ofta ut tomatsåsen mot pesto på den andra) och har två redo att gå för stora fester. Eller kanske du bara vill ha två pizzor för dig själv. Det är helt okej, det också. Pizza!