Vi lever i en guldålder för hantverksöl. Ursprungligen uppfunnet av de gamla egyptierna, har varje kultur nu sina egna åsikter om hur öl ska smaka. Processen att göra öl är så mångfacetterad att det är ett mirakel att någon tillverkas ut alls.
Men det finns massor av steg på vägen som snabbt kunde skjuta sönder en öls kemiska sammansättning som i sin tur påverkar dess smak. För att få ut den bästa smaken av dina öl, måste du känna till några viktiga bitar av information för att verkligen njuta av öl som en kännare.
Drick fatöl från rena vattenledningar
De flesta restauranger och barer håller sina öltunnor långt ifrån den faktiska kranen. Ledningarna som får ölen att komma till dig, som någon typ av VVS, behöver rengöras eftersom öl och luft sitter kvar i dem när de inte används (oftast på natten och när fatet öppnas).
Om de inte rengörs regelbundet, kan ledningarna samla mögel och bakterier, vilket leder till sjukdom, eller åtminstone en trist baksmälla. Den goda nyheten är att öl från en smutsig ledning kommer att vara lätt att upptäcka genom lukt och smak. Om din öl smakar / luktar funkigt, har en kål-ig not, eller känns för blackt i munnen, borde du sluta dricka.
Om näsan eller tungan säger att något är fel med din öl, fråga helt enkelt bartendern eller chefen hur ofta ledningarna rengörs. Som en allmän regel, om anläggningen verkar bry sig om renlighet, kan du med gott samvete dricka vidare. Om du befinner dig i en skummare bar och inte tror att hygienen är högst upp på barens prioriteringslista, håll dig till flaskor.
Undvik gröna ölflaskor!
Öl har tre fiender. En är värme, den andra är luft, och den tredje är ljus. Värme är naturligtvis dåligt för öl. En varm öl smakar urin eftersom värme ändrar den kemiska sammansättningen. Luft tillåter inte bara koldioxiden att fly, och orsakar därigenom mindre kolsyra, utan det orsakar också att ölet oxiderar och förlorar komplexitet, djup, och smak. Den sista delen är en som inte många människor tänker på: ljus. Varför är ljus så dåligt för öl?
Professor Charles Danforth, ordförande i Food Science and Technology Department på UC-Davis, förklarar att humulonerna i ölet är känsliga för ljus. De är de bittra föreningar i humle och och de bryts ned snabbt när de utsätts för ljus. Som vi vet från tonade rutor på bilar, reser ljus lätt genom klarglas och har problem med att komma igenom mörkade rutor.
Men borta på Wired, gjorde de ett enkelt experiment som visar hur ultraviolett ljus kommer igenom gröna flaskor. Dr. Eric Allain (vid Appalachian State University och Wired författarens svåger) förklarar vidare att UV-ljuset som går igenom skapar 3-metyl-2-buten-1-tiol, även känd som MBT i öl. MBT avger en dålig smak som har samma kemiska komponent som skunkar har.
Samtidigt har bärnstensfärgade flaskor visat sig blockera ut mest UV-ljus. Det är ännu bättre om du kan köpa ett sex-pack där kartonger har mycket höga sidor, för det ultimata skyddet.
Burköl är bättre
Vi har betingats att tro att burköl är något mindre sofistikerade öl än på flaska, men det finns en växande rörelse, särskilt bland hantverk-bryggerier, om att återgå till burkar.
Attraktionskraften för bryggerier är aluminiumets förmåga att förhindra ljus från att komma in alls. Förutom att inte låta ljus komma in, är burkar bättre förseglade, som släpper in ännu mindre luft än flaskor.
Burkar är också bättre för miljön eftersom de väger mindre (så mer öl kan transporteras på färre resor) och livsmedelsaffär älskar dem eftersom de kan staplas lättare. Så, öppna din burk med stolthet! Det är bra för dig och jorden (och kvaliteten på din öl).