Site icon LärDig.Nu

Gör perfekt kaffe varje gång med dessa proffstips

Det finns massor av bra skäl för att gå ut till ett fantastisk kafé för en kopp kaffe. Kaféer har en härlig atmosfär, är en perfekt plats att träffa vänner eller göra en del arbete, och är en bra ursäkt för att komma ut ur huset. Söker du en perfekt kopp kaffe, bör det dock inte vara en av anledningarna till att du besöker ditt lokala café.

Varför? Eftersom du kan göra det hemma! De yrkesverksamma gör inte något magiskt att få den perfekta koppen kaffe: de använder bara några knep som går snabbt och lätt att göra i ditt eget kök. Kaffe är det bästa sättet att starta en morgon, och även har många hälsofördelar, så varför inte göra det ännu bättre?

Koka inte vattnet

Detta första tips är anmärkningsvärt enkel: koka inte ditt vatten. Kokande vatten (100 ° C) skållar kaffe, vilket är vad som ger många koppar en bitter, sur smak. Du vet, den där bittra smaken av bränt rostat bröd? Det är precis vad som händer när du bränner kaffe. Den idealiska temperaturen är mellan 90-96 °C, men om du inte har en termometer, kokar du helt enkelt upp vattnet och låter det vila i 30 sekunder innan du häller upp.

Låt kaffet blomma

Att låta ditt kaffe blomma är inte bara minst praktiserade proffstipset, men en av de mest vetenskapligt fascinerande aspekterna av att brygga kaffe.

Rostat kaffe innehåller en anständig mängd CO2 (koldioxid). Om bönorna utsöndrar sin CO2, blir det möjligt för dem att absorbera vatten bättre, och det ger en rikare, mer smakrik kopp. Att introducera de malda kaffebönorna till vatten gör att CO2 kan släppas, men om allt vatten hälls på en gång det blir för tungt för gaser och hindrar dem från att frigöras.

Häll en liten mängd vatten i dina malda bönor och låt det stå under 30 sekunder. Detta låter kaffet att ”blomma” (det kommer att expandera när gaserna driver vattnet uppåt) när gaserna frigörs. Häll sedan resten av ditt kaffe, och du har en fantastiskt kopp.

Får malningen rätt

Den viktigaste regeln för att mala kaffe är enkel: alltid mala det så nära bryggtid som möjligt. Precis som bröd blir gammalt, så blir kaffe när det är mals tidigt.

Lika viktigt är partikelstorleken , vilket bör variera beroende på din metod för att brygga kaffe. Partikelstorleken har en stark inverkan på smaken av ditt kaffe: om bönorna är alltför grovt malda för din metod, kommer den resulterande koppen vara extremt svag, medan alltför fina grunder kan göra din kopp värdelöst bitter.

Den malda storleken påverkar också koffeinnivåer, då koffeinet lättare utvinns från finmalet (med det sagt, vissa former av kaffe såsom kallt kaffe är höga i koffein trots grovmalet eftersom de står till sig i timmar i sträck).

Använd filtrerat, odestillerat vatten

Destillerat vatten kommer att ge kaffet en platt smak, eftersom vattnet i sig saknar mineraler. Dessa mineraler tjänar ett dubbelt syfte i bryggning av kaffe: de smaksätter drycken, men de är också avgörande för att extrahera viktiga smaker från bönorna. Filtrerat vatten, eftersom det fortfarande är utbredd med mineraler, kan ta fram kaffets bästa smaker, och samtidigt lägga till några av sina egna.

Den allmänna regeln för vattenval är detta: kaffe är >98% vatten, så använd enbart vatten som du skulle få dricka annars.

Exit mobile version