Site icon LärDig.Nu

Lär dig att använda kniv och gaffel

Bra bordsskick kan variera beroende på var du befinner dig. De ledande västerländska stilar att äta är europeisk och amerikansk stil, även om den amerikanska versionen ursprungligen startade i Frankrike. Öva båda metoderna för att hålla en gaffel och kniv och bli en mångsidig middagsgäst.

Steg

Äta på europeiskt vis

 1. Lär dig att gaffeln är på vänster sida av tallriken och kniven är till höger. Om du har mer än en gaffel, är den yttre din salladsgaffel och den inre är för din huvudrätt. Gaffeln för din huvudrätt blir större än din sallad gaffel.
  • Vi täcker dukningar i det sista avsnittet. För nu, låt oss koncentrera oss på hur man håller sina redskap och få äta! Det ”rätta” sättet, naturligtvis.
 2. För att skära i objekt på din tallrik, plocka upp och håll kniven i höger hand. Pekfingret är mestadels rak och vilar nära basen av den övre, trubbiga sidan av bladet. De andra fyra fingrarna lindas runt handtaget. Medan pekfingret vilar på toppen, sätt tummen på motsatta sidan. Slutet på knivhandtaget bör röra vid basen av handflatan.
  • Detta är detsamma i båda stilarna. Och båda stilarna tillgodoser högerhänta. Om du är vänsterhänt, överväga att byta plats i stort sett allt du läser om detta ämne.
 3. Håll din gaffel i vänster hand. Pinnarna (spetsarna) vänds bort (nedåt) från dig. Pekfingret är rakt, och vilar på ryggsidan nära huvudet på gaffeln, men inte så nära du riskerar att röra maten. De andra fyra fingrarna lindas runt handtaget.
  • Detta är ofta kallat ”dolda handtaget” -metoden. Detta beror på att din hand täcker nästan hela handtaget.
 4. Böj handlederna så att pekfingrarna pekar ned mot tallriken. Detta gör att spetsen på kniv och gaffel också pekar mot tallriken. Armbågarna bör vara avslappnade och inte hållas uppe i luften eller på annat sätt obekvämt sätt.
  • Medan vi ändå håller på, armbågarna ska vanligtvis vara borta från bordet hela tiden. Men om du tar en paus från att använda dina bestick och i en informell miljö, så kan du vila dem på bordet.
 5. Håll ner maten med gaffeln genom att applicera tryck med pekfingret. om du ska skära, placera kniven nära basen av gaffeln och skär med en sågande rörelse. Livsmedel som pasta kommer att kräva snabba, lätta drag, medan segt kött kommer behöva lite arbete. Generellt, skär bara upp en eller två tuggor i taget.
  • Håll gaffeln så pinnarna (spetsarna) är svängda mot dig, med kniven längre bort från dig än gaffeln. En vinkel är bra också – se bara till att du kan se din kniv tydligt så du vet var du skär. Du bör kunna titta över din gaffel och se din kniv.
 6. För små bitar av mat till munnen med gaffeln. I denna typ av att ätande, för gaffeln till munnen med pinnarna böjda nedåt. Baksidan av gaffeln kommer att vara uppåt när du för den till munnen.
  • Håll gaffeln i vänster hand, även om du är högerhänt. Du kanske tycker att denna metod är den mer effektiva av de två om du experimenterar med båda.

Äta på amerikanskt vis

 1. När du skär, håll gaffeln i vänster hand. Till skillnad från den kontinentala metoden, så har den amerikanska stil att använda en gaffel mer av ett pennliknande grepp. Handtaget vilar mot handen mellan tummen och pekfingret, långfingret och tummen håller basen, och pekfingret vilar ovanpå. Återigen, pinnarna är nedåt, böjda bort från dig.
 2. Bara när du skär placerar du kniven i höger hand. Denna positionering är densamma som i den tidigare nämnda stil – med pekfingret längs basen och dina andra fingrar lindade runt den.
 3. Gör ett snitt. Håll ner maten med din gaffel (pinnar ner), skär igenom med kniven i en mjuk sågande rörelse. Din gaffel bör vara närmare dig än din kniv. Skär bara en eller två tuggor innan du fortsätter.
 4. Nu byter du händer. Här kommer den största skillnaden mellan de två stilarna: efter att du skurit en bit, sätter du ner din kniv på kanten av tallriken (blad klockan 12, handtag klockan tre) och överför din gaffel från vänster till höger hand. Vrid den så pinnarna är böjda uppåt och ta en bit! Tada.
  • Detta är den metod som rådde när Amerika blev först Amerika. Europa använde den, men har sedan gått vidare, främjandes en mer effektiv strategi.
 5. Bortsett från när du skär, ät med gaffeln i din högra hand, pinnar uppåt. Om du äter en maträtt som inte kräver skärning, håll din gaffel i din högra hand hela tiden med denna metod. Pinnarna kan peka nedåt om du tar en bit, men kommer i allmänhet tillbaka uppåt för merparten av tiden. Men vet att endast i den absoluta mest formella inställningar kommer detta någonsin vara ett problem. Vi pratar då om presidenten sitter mittemot dig. Annars är det ingen att fundera på.
  1. Dina bestick ska aldrig röra bordet. Om du bara använder din gaffel, var säker på att din kniv vilar längs kanten på din tallrik. När du sätter ner din gaffel, vila handtaget på kanten, pinnarna nära centrum av tallriken.

Extra måltidstips

 1. Förstå dukningen. För 95% av måltiderna har du förmodligen bara att göra med en kniv, gaffel och sked. Men för tjusigare tillfällen, kan du se några fler bestick och undrar vad sjutton du bör göra. Här är en grov förklaring:
  • En fyra-delars dukning är en kniv, en salladsgaffel, en större gaffel (huvudrätt), en kniv och en tesked för kaffe. Salladsgaffel kommer att vara på utsidan och mindre än din gaffel för huvudrätten.
  • En femdelad dukning är allt ovan och en soppsked. Soppskeden kommer att vara mycket större än din kaffe-tesked.
  • En sex-delars dukning är en förrättsgaffel och -kniv (på utsidan), huvudrättsgaffel och -kniv, och en dessert / salladsgaffel och kaffe-tesked. De sista två kommer att vara små.
  • En sju-delars dukning är allt detta och en soppsked . Soppskeden kommer att vara mycket större än ditt kaffe-tesked och är inte en kniv eller en gaffel.
   • Om du någonsin ser en liten gaffel på höger sida (gafflar i allmänhet ligger aldrig till höger), är det en ostron–gaffel.
   • Besticken läggs vanligen ut i den ordning som de ska användas. När du är osäker, börja utifrån och arbeta dig inåt.
 2. När du bara pausar mellan tuggorna, placera besticken i viloläge. Det finns två olika sätt att visa din servitör att du inte är klar:
  • Europeisk stil: Korsa din kniv och gaffel på din tallrik, gaffel över kniv, pinnar nedåt. De två bör utgöra en upp-och-nedvänt ”V.”
  • Amerikansk stil: Kniven ligger nära toppen av din tallrik, blad klockan 12, handtag klockan tre. Gaffeln placeras pinnar uppåt, bara en liten vinkel från kroppen.
 3. När du ätit färdigt, placera besticken i en färdig position. Detta låter din servitör veta att din tallrik kan plockas bort. Återigen, de två skolorna säger:
  • Europeisk stil: kniv och gaffel parallellt med varandra, handtagen klockan fem, blad och pinnar i mitten av bladet (pinnar nedåt).
  • Amerikansk stil: Samma som europeisk stil, bara att pinnarna på gaffeln är uppåt.
 4. Bli smart med ris och andra små föremål. Du kommer att behöva plocka upp dem med gaffeln som en liten skopa, snarare än försöka sticka dem förgäves. Den amerikanska stilen i allmänhet föredrar att enbart förlita sig på gaffeln (igen, mindre effektiv), medan den europeiska stilen använder ibland hjälp av knivbladet eller en bit bröd för skopa upp det.
 5. När du äter pasta, snurra den med din gaffel. Om du har en sked, snärja några nudlar med din gaffel och snurra dem, vilande på skeden. Om nudlarna är för långa och har visat besvärliga, kan du klippa dem med din kniv vid behov. Men innan du tar några drastiska åtgärder, försök att ta bara några nudlar åt gången. Och se till att du har en servett på redo!
  • Om du inte är bra på att äta pasta, så är du i gott sällskap. Det är rörigt även för den mest rutinerade av pasta-ätare ibland. Det handlar mindre om kniv och gaffel och mer om att inte sörpla!

Tips

Varningar

Saker du behöver

Exit mobile version