Site icon LärDig.Nu

Säkerheten hos teflonpannor

Lär dig om säkerheten hos teflonpannor - Lär dig något nytt idag!

Översikt
DuPont Teflon, en non-stick beläggning för köksredskap, har sett omfattande privat användning sedan 1954. Materialet är i allmänhet anses vara säkra, enligt DuPont och myndigheter som FDA och EPA.

Historia
Polytetrafluoretylen, den hala pulver som senare kom att kallas Teflon, ursprungligen skapades av DuPonts forskare Roy J. Plunkett 1938 som en typ av icke-toxisk, icke-brandfarligt kylmedel. Den kemiska befanns vara resistent mot extrema temperaturer.

Om PTFE
Polytetrafluroethylne (PTFE) är sammansatt av en kolhuvudkedja med fluoratomer. Det yttre lagret av fluor kommer stöta bort molekyler av andra ämnen, vilket ger PTFE dess non-stick egenskaper.

PFOA och EPA
Perfluoroktansyra, eller PFOA, är en kemikalie som finns i spårmängder i teflonköksredskap och andra fluorpolymerprodukter, och som är kända av EPA för att orsaka negativa effekter på försöksdjur. Enligt EPA utgör inte rutinmässigt konsumentbruk av produkter som innehåller viss PFOA inte ett bekymmer.

FDA-godkännande
Den amerikanska Food and Drug Administration anger att icke-stick köksredskap som Teflon är acceptabelt för rutinmässig användning i köket.

varningar
DuPont varnar för uppvärmning av non-stick köksredskap över 260 grader, eftersom höga temperaturer kan missfärga non-stick beläggningen eller få den att försämras. Som med alla typer av köksredskap, säkra metoder som att följa tillverkarens anvisningar, aldrig lämna matlagning obevakad och använda lägre matlagnings- och förvärmningstemperaturer rekommenderas.

Exit mobile version