Site icon LärDig.Nu

Lär dig handskas med ett brustet hjärta

Lär dig handskas med ett brustet hjärta

Alla går igenom sorg någon gång, och det finns ingen snabb 5 minuters fix för att undvika det. Det finns dock sätt att hantera sorg som du kan använda för att knuffa dig i rätt riktning. Se steg 1 för att komma igång att hantera de omedelbara följderna av den sorg.

Steg

Att handskas med de omedelbara efterdyningarna

 1. Ge dig själv tid. När du precis kommer ut ur en situation som har orsakat dig hjärtesorg (som slutet på en relation) kommer du att behöva ge dig själv tid att sörja och att ta itu med alla de känslor som kommer att plåga dig de första månaderna.
  • Kasta dig inte omedelbart in i arbete (eller något annat som förbrukar all din tid) eftersom du då bara fortsätter trycka undan känslor snarare än att faktiskt ta itu med dem, vilket gör det svårare för dig i det långa loppet.
  • Du kommer att ha massor av känslomässiga upp- och nedgångar. Återställning från sorg är inte en rak linje som går uppåt, utan snarare en spiral. Kom bara ihåg när du går igenom samma känslomässiga cirkel, att du varje gång är bättre på kunna hantera de känslor från sorg och att du faktiskt blir bättre.
 2. Ge dig själv utrymme från ditt ex. Det är nästan omöjligt att komma över sorg av en relation som tagit slut, men att ständigt bombarderas med information om ditt ex kommer definitivt inte att hjälpa något. Det betyder ingen stalking på Facebook, inga sms, inga fyllesamtal.
  • Blocka ditt ex på sociala medier så att du inte kommer att frestas att spendera timmar på att läsa deras Facebook-sida och överanalysera varenda sak de lägger upp i ett försök att ta reda på om de ångrar att inte vara med dig och saknar dig, etc. etc.
  • Om du ständigt försöker vara i kontakt med ditt ex kommer du inte att kunna gå vidare, vilket kommer att göra dina känslor av sorg och olycka så mycket jobbigare och så mycket svårare att bära.
 3. Kämpa inte emot dina känslor. Du kommer att bli förkrossad när du stöter på sorg. Det finns inget sätt att undvika det och om du slåss mot dessa känslor kommer du att göra det svårare att ta itu med dem i det långa loppet.
  • Försök att föra journal över hur du känner dig. Detta är en särskilt bra sak att göra om du är dålig på att prata med andra människor om dina känslor. Varje dag, skriv ner hur du känner dig inför din sorg. Så småningom kommer du se att du blir bättre.
  • Du behöver inte låtsas att du mår bra när du verkligen inte gör det. Acceptera att du kommer att gå igenom känslomässig turbulens ett tag. Dina vänner (om de är sanna vänner) kommer att förstå och stödja dig.
  • Känn dig fri att lyssna på ångestladdad, arg, ledsen musik att hjälpa till att få utlopp för dessa känslor, men inte stanna där. Se till att du inte bara lyssnar på låtar om sorg och uppbrott, annars du kommer att ha en ännu tuffare tid att komma över det.
 4. Planera. Även om du behöver tid för att vältra dig i din olycka, måste du också påminna dig själv varför livet är värt att leva. Till en början kommer det att bli riktigt svårt att själv gå ut och göra något, men att försöka att göra åtminstone en sak i veckan kan vara ett bra ställe att börja på.
  • Börja i liten skala. Försök inte få dig själv gå ut och vara värd eller värdinna för en hel fin middag direkt efter sorg. Börja istället med att ta en kaffe eller en öl med din bästa vän, eller umgås på biblioteket.
  • Gör saker som du tycker om, speciellt saker som du inte var i stånd att göra samtidigt som du var en del av ett par. Detta kommer att påminna dig varför du mår bättre utan relationen och påminna dig hur man gör saker på egen hand.
 5. Ta hand om dig själv. En av de viktigaste sakerna att göra medan du återhämtar sig från sorg är att ta hand om sig själv. Många gånger kommer du att känna dig super-omotiverad och det kan vara svårt att bara komma ur sängen, men det kommer att hjälpa dig mycket att veta att du själv kan hjälpa dig från att falla in i en stor grop av förtvivlan.
  • Belöna dig själv för saker som tar extra ansträngning som att städa lägenheten, gå och handla, även duscha.
  • Träning kan vara ett bra sätt att ta hand om dig själv och förbättra ditt humör. Motion frigör endorfiner, vilket kan bidra till att du känner dig gladare och du kommer att må bättre om dig själv i allmänhet.

Långsiktig hantering

 1. Inför en daglig gräns för sörjande. När du har kommit över den första chocken av hjärtesorg, måste du se till att du inte spendera alltför mycket tid med att vältra i sörjande, annars kommer du aldrig att låta dig komma över relationen och det är vad du behöver mest av allt.
  • Ställ in en tid varje dag att reflektera över break-ups, vanligen ca 20-30 minuter. Ställ in en timer så att du vet när tiden är slut. Under dagen, när tankar av sorg kommer upp, påminn dig själv att du har en viss tid avsatt och fram till dess kommer du att fokusera på andra saker.
  • Se till att du har en aktivitet som kräver din uppmärksamhet (företrädesvis något roligt) direkt efter, så att din uppmärksamhet omedelbart avleds.
  • Få en pålitlig vän eller familjemedlem att hjälpa dig. Ge dig själv en viss gräns när man talar om sorg (säg 30 minuter) och när du har gått över den ska en vän eller familjemedlem påminna dig om att flytta ditt fokus till annat håll.
 2. Akta dig för rebound. Det är inget fel med att stärka ditt självförtroende med en enkel relation, så länge som båda parter vet att det är allt det är. Du kommer att vara i en dy av dåligt självförtroende och sårbarhet efter en split nyligen och det är en riktigt dålig tid att försöka starta något riktigt med någon annan.
  • Om du ska ut och festa försök att minimera ditt drickande, både så att du inte hamnar mitt i ett fyllesamtal eller fyllesms med ditt ex och så att du inte tycker att det är en riktigt bra idé att försöka starta något med någon eftersom du känner dig ner och din självkänsla är låg.
  • Få dina vänner att hjälpa dig. Om det ser ut som om du är på väg neråt, be dem påminna dig om rebounds och bara se till att det verkligen vad du vill (som det kan vara, men du måste checka med dig själv för att se).
 3. Var noggrann med hur du agerar på nätet. Detta hänvisar också till sms och samtal. Du verkligen vill vara säker på att du inte lägger upp massor av arga eller upprörda saker om din tidigare relation och du inte vill bjuda in alla till att bevittna ditt mentala sammanbrott i Facebook-statusar.
  • Du vill också se till att du inte bara är att lägger upp saker som ”kan inte vänta på min heta dejt ikväll” på Facebook i hopp om att ditt ex eller deras vänner kommer att se det. Om du gör det så är du fortfarande mitt uppe i upplösningen och du gör fortfarande saker för deras skull istället din egen.
  • Ju mer du smsar eller ringer ditt ex desto svårare blir det för dig att gå vidare, särskilt om de gjorde slut med dig. Du kommer att göra någonting som ökar deras självkänsla och sänker din egen. Ta bort dem från telefonen, blockera dem på sociala medier, och fråga inte dina vänner eller deras vänner om hur de är.
 4. Kom ihåg att ditt mål är att gå vidare. Hjärtesorg kommer från trauma från avslutet på en relation och när du har gått vidare från relationen, upplever du inte längre sorg. Ditt mål är att komma ihåg att detta är något som du är kapabel att klara av, även när det känns som världen har kommit till ett slut.
  • Du har fortfarande en framtid, kom ihåg det. Även om den inte längre handlar om den andra personen, har du fortfarande förhoppningar och drömmar och planer för vad du ska göra. Du kommer att sörja förlusten av drömmar som du arbetade med den andra personen, men du måste komma ihåg att du kan ersätta dessa drömmar med nya.
  • Upprepa för dig själv ”Jag vill vara lycklig.” Detta mantra kommer att påminna dig om att även om du är nere på grund av sorg, så har du ingen lust att stanna kvar där. Påminn dig själv att du arbetar mot att bli glad och att komma över din sorg är en del av detta.
 5. Sök hjälp. Ibland kan du inte kan komma över något på egen hand och du måste söka professionell hjälp. Det är inget fel med detta eller med dig och du bör inte skämmas för det. Hjärtesorg är smärtsamt och det rör upp en hel bubblande kastrull av känslor som kan vara svår att hantera.
  • Lär dig att se skillnaden mellan vanlig sorg över ett uppbrott och faktiskt depression. Om det har gått veckor och du inte kan komma ur sängen, eller ta hand om sig själv, eller om du helt enkelt inte bryr dig om någonting, behöver du definitivt att prata med en professionell.

 

Tips

Varningar

Exit mobile version