Site icon LärDig.Nu

Lär dig att tala inför publik

Svettiga handflator, stammande tal och total blackout: om du är någon som absolut hatar att tala inför publik har du förmodligen upplevt biverkningar som dessa. Oavsett hur väl förberedda vi är, eller hur bekanta de i vår publik är, kan en muntlig presentation vara en upplevelse mer skrämmande än döden enligt psykologer. Tyvärr är det omöjligt att undvika offentliga tal, men du kan göra dessa händelser mindre skrämmande med några enkla hack. Lär dig att bli riktigt bra på att tala inför publik.

Håll det enkelt

I en intervju med Forbes, rekommenderar Nick Morgan, författare och VD for Public Words, Inc., att enkelhet är nyckeln: din publik inte vill höra komplex information som är mer förvirrande än upplysande, så lämna alltför detaljerade uppgifter hemma. Fokusera istället på ett huvudtema med tydliga punkter som är lätta att följa. Inte bara kommer detta att få din publik att bli engagerad, men du kommer också att få det lättare att gå igenom ditt material utan att stressa.

Försök att tänka på en eller två saker som du vill att dina lyssnare att komma ihåg. Upprepa dessa saker, och din förklaring av dem, så att de fastnar i din hjärna innan ditt stora tal. Så länge du kan få fram dessa viktiga saker, och hålla dig kort och koncis, kommer ditt tal att bli en framgång.

Lär dig introduktionen utantill

Visst, det är svårt att öppna munnen och få komma igång medan pulsen stegrar och nerverna skenar . Enligt Stephen E. Lucas i sin bok The Art of Public Speaking, så underlättar introduktionen av ditt tal att tala inför publik, och det är just därför du behöver memorera de första raderna. Efter den första minuten av din presentation så minskar din ångest så att du kan slappna av lite när du går vidare med resten av ditt tal.

Ju mer du repeterar din introduktion, desto mindre stressande kommer dina första meningar vara inför en verklig publik. När du kommit igenom den, så bör resten av ditt tal känns som en lätt sommarbris.

Ta kontroll över ditt kroppsspråk

I samma Forbes diskuterar Morgan hur mycket vår publik kan läsa in i vårt kroppsspråk under ett tal. När vi pillar med saker, svajar fram och tillbaka, eller till och med går runt, så avger vi nervösa signaler. I stället föreslår Morgan att använda en hållning och rörelser som uttrycker komfort och förtroende. Försök att stå upp så rak som möjligt, för att hjälpa dig att känna dig som en chef i rummet, och fokusera på ditt budskap snarare än dina känslor. Om du bryr dig om ämnet till hands, låt publiken veta det genom att uttrycka din upphetsning eller passion genom en säker eller glad ton.

I stället för att klamra dig fast vid podiet för brinnande livet, förbered din kropp ett par dagar innan genom att prova några ställningar som känns bekväma. Brukar du prata med händerna? Repetera ditt tal och hitta gester som både kan hamra hem vissa poänger och upplevs som engagerande snarare än störande. Har du en okontrollerbar tendens att upprepade gånger röra ditt hår? Dra håret bort från ansiktet och försök knäppa händerna för att hålla dem stilla.

Var inte rädd för att sluta tala

Som Readers Digest noterar betyder inte alltid tystnad att du har tappar bort dig i texten eller att du blivit nervig. Istället kan tystnad användas till din fördel: en kort paus innan en viktig anmärkning, innan ett intressant avslöjande, eller lite överraskande information. Dessa få sekunders tystnad kommer både att fängsla din målgrupp och göra så att du kan ta en paus för att planera dina nästa ord.

Om du är nära att snubbla när som helst, kan du också prova ett ögonblick av tystnad för  att omgruppera. Avsluta vad du håller på att säga och pausa – ta en klunk vatten, eller var helt enkelt tyst innan du talar igen, och sen kommer du att vara redo att dyka tillbaka i presentationen.

Räkna med att snubbla

Enligt den tidigare nämnda Readers Digest kan det oväntade också anses som något man kan förbereda sig för. Om det är problem med tekniken, försvunna anteckningar, eller till och med en jobbig publik, så är avbrott och strul saker som du bör ha i åtanke när förbereder dig.

Istället för att oroa dig för allt som kan gå fel med ditt tal, så fundera på hur du kommer runt eventuella hinder som uppstår. Har du panik för att du kanske tappar bort dig i talet och måste tala fritt ur huvudet? Memorera att introduktion och några viktiga punkter för att du ska komma på rätt spår. Orolig att din Powerpoint-fil inte kommer att vara kompatibel? Var beredd på att ge prata utan visuella hjälpmedel. I grund och botten, var beredd på allt för att tala inför publik.

Kom ihåg att även de bästa talarna i historien har gjort misstag. Oavsett vad du är orolig för, styr din stress genom förvänta dig att snubbla. Så länge du kan skratta tillsammans med dina lyssnare så kommer du överleva alla presentationer.

 

Exit mobile version