Site icon LärDig.Nu

4 läckra sätt att förnya dina gamla chips på

Nu när EM är över för Sverige kanske du upptäcker att du har en stor påse eller två av öppnade chips som långsamt blir gamla i ditt skafferi. När allt kommer omkring så finns bara så många skålar av vitlöksdipp du kan äta med men du vill definitivt inte att de ska bli så gamla att man måste kasta ut dem.

Var inte rädd! Vi vet precis vad du ska göra med de gamla potatischipen, och alla åtgärder är läckra!

En snabb notering: om dina chips har funnits ett tag, lukta på dem. Om de luktar härsket, skarpt, eller på annat sätt konstigt, kasta dem – det innebär att oljan i chipsen förmodligen är dålig. Bättre säker än ledsen, även om det innebär att kasta mat.

Värm upp dem för att återuppliva dem

Om dina chips luktar okej och är bara gamla, fördela dem jämnt i en form, stoppa dem i en ugn förvärmd till 200 ° C, och grädda i 10 minuter. Detta fungerar för flest chips, men känn dig fri att kontrollera dem var 3:e eller 4:e minut tills de får önskad sprödhet.

Se till att de är jämt skiktade i formen så inget chip blir eftersatt.

Du kan även prova detta i din mikrovågsugn om du vill (som också kan laga färska chips, förresten ), utan metallskål . En pappershandduk hjälper till att absorbera fukt, vilket ökar din chans att återställa chipsen till sitt normala krispiga tillstånd.

Gör Tortillas Española

För er som inte har upplevt det, är tortillas española en potatis- och äggomelett som är rejäl bondmat. Det är också lätt att göra, välsmakande, använder ingredienser du förmodligen redan har, och är billig. Det är gudomlig med ketchup eller Sriracha och, enligt min mening, är det perfekt att äta för en baksmälla.

J. Kenji López-Alt gör den klassiska rätten med potatischips . Idén har sitt ursprung med kocken José Andrés och är en lysande användning av gamla eller överblivna chips.

En vacker blandning av olivolja, lök, ägg, vinäger och chips.

Som López-Alt beskriver processen: ”Konceptet är att genom att vika chips i vispade ägg,  mjuknar de tillräckligt att när du sedan överföra blandningen till en kastrull full av varm olivolja, steks upp i en tjock omelett som förblir fuktig och krämig i centrum, samtidigt som de får lite extra skärpa runt kanterna från markerna. ”

Vi borde alla göra detta nu.

Potatischipskakor

Visste ni vet att man kunde göra detta? Jag är besatt av söta och välsmakande kombinationer, och ändå har jag aldrig känt till denna klassiska kaka, som använder upp krossade potatischips i smeten. Det var långt före sin tid, med tanke på att så många efterrätter har havssalt som en viktig komponent i dessa dagar. Gamla chips kommer också återupplivas ganska bra när de är blandade i smeten och bakas i ugnen.

Det finns en hel samling av potatischipskakor recept här.

Topping

Krossade chips på varma rätter är ett klassiskt drag för hemmakockar.

Krossade potatischips är en mirakulös ersättning för brödsmulor. Eftersom de innehåller så mycket olja, tycker jag att du bara behöver smörja upp din panna en lite smör när du använder dem för att steka kyckling, fisk, fläskkotletter , eller grönsaker. Om du har kryddade chips gör det maträtten extra välsmakande. (Jag använder salt-och-vinäger chips till fisk.)

 

Exit mobile version