Site icon LärDig.Nu

Undvik Twitters Censur

När Twitter meddelade en förändring av deras censur policy i januari, gick Twitter-användare och förståsigpåare plikttroget till försvar för yttrandefriheten. Kritiker sade företaget försökt att tysta oliktänkande röster i enlighet med önskemål från enväldiga regeringar och anti-öppenhetsbyråkratier.

Den upproret kan dock ha varit förhastat. Twitter har alltid haft en skyldighet att undanröja olagligt innehåll, och deras nya policy säkerställer att förbjudna tweets försvinner endast inom gränserna för det aktuella landet. Enbart anstötliga tweets är inga skäl för borttagning. På sin webbplats, säger Twitter de raderar tweets efter att ha erhållit ”en giltig och avgränsad begäran från en auktoriserad enhet.”

Även om denna förändring av politiken inte kommer att påverka dig om Twitter är din favorit plats för roliga bilder och sådant, är aktivister och rebeller oroliga att myndighetsingripande kommer att orsaka att detta kommunikationsmedel går förlorad för dem för alltid. För de som försöker undvika att uppvigla vrede hos dem som vill censurera dig har vi sammanställt dessa tips som hjälper dig att fly nyfikna auktoritativa ögon.

Undvik radarn

Twitter kommer att meddela dig direkt om du blir censurerad, såvida de inte är förbjudna enligt lag att göra det. Du kan själv kontrollera genom att titta dina egna tweets. Censurerade tweets från andra visas i tidslinjen med ett meddelande som säger, ”Tweet Dolt: Denna tweet från (@ användarnamn) har spärrats i: (Ditt land)”
Om en viss Twitter användare som du följer har blockerats, kommer en liknande meddelande visas: ”(@ användarnamn) Dolt: Det här kontot har spärrats i: (Ditt land)”

Gräm dig dock inte eftersom det finns några enkla knep för att komma runt dessa hinder.

Ändra ditt land

Twitter censurerar efter ditt konto ”Land” inställning. Företaget gissar var du bor baserat på IP-adressen för din dator, telefon, iPad, etc. och att ändra denna plats är lätt som helst. Gör så här:

Tänk på vad du skriver

Undiv censur genom att referera känsligt material indirekt i dina tweets. Till exempel, istället för att hänvisa till en kontroversiell despot vid namn, twittra om ”Egyptens fjärde president” eller ”efterträdare till Hafez al-Assad.” Även om detta tillvägagångssätt kan undvika upptäckt, fortsätter skickligt formulerat material att bryta lagar.

Bli l33t

l33tspeak (”Leet” eller ”elite” språk) inte bara tillhör hackare – det har sin fördelar för dissidenter också. Vissa censorer filtrerar vissa ord, så där ”revolt” inte kan fungera, ”r3v0lt” smyger genom oupptäckt. På engelska ersätts ASCII-tecken för bokstäverna i det romerska alfabetet, eller använder avsiktliga felstavningar, hjälper undvika spårarna. Många språk har sin egen version av l33tspeak, såsom ryskans Padonkaffsky-jargong och japanska Kusachu. Liksom smart formulering är dock detta tillvägagångssätt fortfarande är olagligt, och därmed grund för borttagning.

Bemöt din munkavle

Twitter kan ta bort tweets på grund av deras juridiska ansvar, men de håller inga betänkligheter över att förklara vad de bowdleriserar. Nyligen har de utökat sitt samarbete med Chilling Effects, som nu publicerar ansökningar om Twitter att undanhålla innehåll. Den webbplatsen publicerar också notiser om Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Även om Twitter arbetar med Chilling Effects för din räkning, finns det några saker du kan göra för vidare åtgärder.

Retweet

Twitter nya politiska avser endast den ursprungliga tweeten, så kommer censurerat innehåll visas i retweetade inlägg. Om du har censurerats, kan du ändra ditt hemland (se ovan) och sedan åter skicka meddelandet. Om du vill skicka en annan användares spärrade meddelande, ändra helt enkelt ditt land, leta upp censurerade tweeten och klicka retweet.

Utmana begäran

Twitter kommer att återställa undanhållit material om en blockerad användare får ett domstolsbeslut som trumfar begäran. Om du har en tweet som du desperat vill ha oblockerad, kontakta din advokat och se om du inte kan få lagen på din sida.

Twittra utan Twitter

Twitter-användare revolterade efter tillkännagivandet genom att iscensätta en bojkott. Om bojkott är din favoritmissämja, varför inte helt engagera dig fullt ut?

Avaktivera ditt konto

För att avaktivera ditt Twitter-konto för gott, gör så här:

Gå någon annanstans

När du har raderat ditt konto, fortsätta att engagera genom att gå över till följande utbud av Twitter-alternativ.

Exit mobile version