Översikt
När det gäller fruktdrycker, kommer en promenad genom mataffären visa en armé av juicer och koncentrat. Olika märken har sina egna recept, men här är hur juicer och koncentrat mäter sig mot varandra.
Egenskaper
Juice är vätska extraherad från en frukt, t ex en apelsin eller ett äpple, eller från en annan växt. Avlägsnande av vatten från juice skapar ett koncentrerat, en sirapsliknande substans.
Produktion
Apelsinjuice och koncentrat genomgår liknande produktionsprocesser, som att plocka, pressa och pastörisera. Skillnaden kommer i sista steget, när en varm förångare förvandlar juice till koncentrat.
Näring
Juicer och koncentrat erbjuder samma näringsmässiga fördelar. Enligt Standard Nutrient Database från det amerikanska jordbruksverket (2009), innehåller rå apelsinjuice och utspädd apelsinjuice koncentrat en nästan identisk mängd kalorier, kolhydrater, vitaminer och mineraler.
Lagring och Leverans
Eftersom det tar upp mindre plats, är koncentrat lättare att lagra och billigare att frakta. Enligt Slate.com (2008), kan inte-från-koncentrat juice ta upp fem eller sex gånger mer utrymme.
Roliga Fakta
AllBusiness.com (2008) rapporterar att under 2007 drack den genomsnittlige amerikanen nästan 13 liter juice och andra fruktdrycker, en minskning från 13,4 liter under 2006 och 13,9 liter under 2005.