Site icon LärDig.Nu

Hur ättika & bakpulver fluffar till gamla badhanddukar

Hur ättika & bakpulver fluffar till gamla badhanddukar

Det känns bra att sluta in sig i en stor, fluffig handduk efter en ångande dusch, men det är frustrerande när handduken inte riktigt är på topp. Med tiden förlorar handdukar sin förmåga att suga upp vatten och torka efter behov tack vare dagligt bruk och den största boven – tvättmedel.

Varför tvättmedel förstör dina handdukar

Tänk på det: om du inte är en väldigt effektiv handdukstorkare förstör vi inte våra handdukar så mycket som vi tror. Istället, enligt Becky från The Mamas Girls, är tvättmedelsavlagringar uppbyggda över otaliga cykler i tvättmaskinen det som berövar handdukar av sin absorptionsförmåga.

Även om det på en flaska tvättmedel ges användbara förslag på hur mycket som bör användas med varje tvätt, uppmuntrar den rekommendationen att använda mer än nödvändigt.

Med tiden kommer dessa överdimensionerade doser av tvättmedel och sköljmedel att lägga sig ovanpå handdukarnas tyg, och de börjar förlora sin absorptionsförmåga, då deras fibrer blir nedtyngda med tvål. Det kan även göra dina handdukar svårare att torka ordentligt när de har tvättats.

Oavsett om du vill bevara fluffigheten helt på nya handdukar eller desperat behöver återuppliva gamla, kommer följande hack lämna dem både mjuka och mer absorberande.

Lägg till vinäger och bakpulver till tvätten

Becky rekommenderar att tvätta en omgång handdukar på maskinens varmaste inställning. Beroende på din tvättmaskin, kan du först låta maskinen fyllas med vatten, eller helt enkelt kasta in dina handdukar om det inte är ett alternativ. Tillsätt sedan en kopp ättika, antingen direkt i den vattenfyllda bricka eller i tvättmedelsfacket på maskinen.

Om du äger en tvättmaskin som tillåter dig att avbryta sin cykel, så tillsätter du en halv kopp bakpulver under dess sköljning. Om din maskin har en låsbar dörr, kan du lägga till bakpulver där du skulle hälla sköljmedel och låt maskinen göra sitt arbete utan din inblandning.

Ättika hjälper till att upplösa tvåluppbyggnad, ta bort lukter och mjukar upp materialet, medan bakpulver hjälper skura bort de återstående bitarna av skräp och mjukar även upp materialet. När cykeln är klar kommer dina handdukar vara fluffiga och förnyade – efter en omgång i torktumlaren, såklart.

Gör om efter behov

Detta är ett hack som du kan använda om och om igen när dina handdukar – eller dina kläder – behöver lite uppdatering. Om de börjar lukta funkigt, eller börja förlora sin uppsugningsförmåga, kör en till runda med ättika och bakpulver för att få dem fria från uppbyggnad igen.

Becky noterar också att denna metod är bra för helt nya handdukar. Även om du kan anta att de direkt från hyllan är fria från tvättmedel, påpekar hon att när de tillverkas, behandlas handdukar faktiskt med sköljmedel att få dem att känna extra fluffiga i butiken. Så när dina handdukar kommer hem, är de redo att stöta bort vatten snarare än absorbera.

Njut av färska, fluffiga och absorberande handdukar!

 

Exit mobile version