1. Ta dig tid att lära dig kamerans funktioner
Den främsta bästa sättet att blir bättre på någonting är att öva. De flesta peka-och-skjut-kameror har en grundläggande autofunktion och sedan ett par andra funktioner. Till exempel har min en inställning för landskap och en inställning för snö eller strand. Håll dig inte bara till autofunktionen, prova dem alla och se vad som fungerar.
2. Stäng av blixten
När det är möjligt, använda naturligt ljus. Experimentera medolika vinklar och tider på dygnet. Direkt solsken ovanför kan varahårt och lägga skuggor. Senare på dagen, när solen är lägre, är ofta den bästa tiden på dagen. Om du arbetar med skuggor, provaatt leka med dem.
Gör skuggan del av motivet i bilden.
3. Sätt på blixten!
Om du tar porträtt (bilder av människor) i en mörkare miljö med lite ljus (mot en solnedgång, till exempel), använd blixten. Detta kommer att fylla i de mörka utrymmena och visa upp dina motiv bättre. Detta fungerar bäst om du är inte mer än sex meter från ditt motiv. Om de inte har något emot det, prova en bild med blixt och en utan. Senare kan du välja den bästa.
4. När det är mörkt, öka din ISO
När du fotograferar i mörkare omgivningar, öka ISO på kameran. ISO styr hur känslig kameran är för ljus och även i grundläggande digitala kameror kan du justera detta. En lägre ISO ger en skarpare bild, men en högre ISO gör det möjligt för kameran att släppa in mer ljus in och bilden kommer att visas ljusare.
Denna bild har en högre ISO än genomsnittet:
Denna bild har en lägre ISO än genomsnittet:
Ser du skillnaden?
De flesta peka-och-skjut-kameror har automatiska inställningar för ISO och dessa kommer att fungera bra större delen av tiden. Men när du fotograferar mörka scener, stäng av blixten och öka din ISO och se om du gillar resultatet!
5. Investera i ett stativ
Det finns massor av små, billiga och bärbara stativ på marknaden. Du behöver inte spendera en massa pengar, men ett stativ kan göra en stor skillnad när det gäller att ta bättre bilder. Ett stativ håller kameran stadigare än vad du kan och därmed minska oskärpa, särskilt i rörliga bilder. De kan också vara till stor hjälp när du använder din kameratimer.
Taget med ett stativ:
Och utan stativ:
Mycket suddigare.
6. Använd dina macro-inställningar
Detta är inställningen att använda när du tar närbilder av ett objekt. Det kommer att resultera i skarpare och mer fint detaljerade foton genom att fokusera kameran in på närmaste objektet och gör det möjligt att sudda bakgrunden lite. Jämför dessa två i övrigt identiska bilder för att se vilken skillnad det kan göra:
Detta är inställningen att använda när du tar närbilder av blommor (som den översta bilden i den här artikeln) eller andra fina detaljer.
7. Rama in dina bilder
Tänk om var fokus för bilden är. Är det mitt i centrum eller någotvid sidan? Är bakgrunden viktigt? Du kan ta en bild av en vän, men du vill också ha med den vackra stranden bakom henne. Ibland kan man sätta fokus på bilden på ena sidan för att skapa en mer visuellt intressant bild. Ditt foto kan innehålla samma element, men utformningen kan vara skillnaden mellan en okej bild och en ”jag kan inte tro att du tog det!”-fotografi.
Detta är en inte-så-intressant bild av en grupp av jeepar som samlats vid floden:
Genom att zooma ut och rama in bilden så att jeeparna hamnar i ett hörn, blir bilden mycket mer visuellt intressant, liksom att berget i bakgrunden uppmärksammas.
8. Flytta din kropp
Chansen är att du inte kommer att stå direkt framför den perfekta bilden. Lutad tillbaka, framåtlutad, falla på en knä kan alla göra en skillnad i att fånga den perfekta vinkeln.
Till exempel, att komma närmare marken tillät mig att fånga en återspegling av en vacker solnedgång i detta foto:
9. Ta din kamera med dig
Du kan inte ta bra bilder om du inte har din kamera. Du vet aldrig när ett bra tillfälle uppstår. Ovanstående foto fångades när hon gick till en väns hus en kväll. Plus, ju mer du övar, desto bättre blir du!